di LELLASTELLA il mer apr 08, 2009 3:44 pm
K pozvednuti pracovni moralky sikovne kucharky prispendlim par receptu i pro milovniky ceske kuchyne.
Mame totiz za dvermi VELIKONOCE a tedy i pripravu slavnostniho obeda.
Pozor, pro Italy, co radi kuchari ceskou kuchyni, je zapotrebi kvalitniho slovniku k radnemu porozumeni.
Svíčková
Maso na svíčkovou odblaněné a zbavené šlach, prošpikované po vláknu,
prudce osmažíme na tuku ze všech stran tak, aby vznikla kůrčička
(maso takto připravené zůstává šťavnaté, protože z něj nevytéká při další úpravě šťáva).
Osmažené maso vyndáme a místo něj vložíme kořenovou zeleninu -
mrkev, petržel, celer a usmažíme dočervena.
K osmažené zelenině vložíme znovu maso, o s o l í m e .
Přidáme koření: pepř celý, nové koření, bobkový list, trošku tymiánu
(rada: ušetříme čas, když koření vložíme zavázané do kousku gázy).
Za stálého míchání a podlévání vývarem dusíme (možno i v troubě), až maso
změkne. Při zkoušení do masa moc nepíchat, aby nevytékala šťáva!
Hotové maso vyjmeme, vyndáme koření, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme,
zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce (když se mouka trochu nasucho opraží, má omáčka
lepší chuť), povaříme.
Dochutíme: karamelem, citronovou šťávou a zjemníme šlehačkou. Už nevaříme.
Karamel: krystalový cukr upražíme nasucho do hněda, zalejeme troškou vody a rozvaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
Slavnostní vepřová roláda
plněná mletým masem a párky
Vepřové maso z kýty rozklepeme na plát asi 30 x 30 cm (klepeme na mikroténu).
Připravíme si náplň směs z mletého masa, ke kterému přidáme:
sůl
pepř
vejce
cibulku nasekanou nadrobno česnek utřený se solí.
Všechny suroviny promícháme a na plát vepřového masa navrstvíme asi do výše 1 cm, ale ne až do kraje, aby se směs nevytlačovala při svinování.
Tenké párky poklademe do středu plátu do řady za sebe a srolujeme.
Potom celou roládu ovážeme provázkem a na rozpáleném tuku orestujeme.Ještě chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Asi po půl hodině dáme do trouby a
pečeme asi 15 minut do změknutí. Před ukončením pečení přidáme bujón Maggi
pro vylepšení chuti šťávy.
Plněná kachna
Kachnu vykostíme - nejdřív oddělíme od páteře, potom kosti stehenní a přední
kousek kosti necháme, aby kachna držela formu).
Celou vykostěnou kachnu počesnekujeme.
Nádivka: nakrájená houska
drůbeží játra
petrželka, česnek
mléko, 2 žloutky, máslo
Kachnu naplníme, sešijeme tak aby držela tvar a upečeme. Upečenou rozkrojíme
podél na 2 poloviny, a pak napříč.
Knedlíky nekynute
4 nakrájené rohlíky
2 vejce
1/8 lt mléka
sůl
Vejce rozkvedláme v mléce, přidáme ostatní suroviny, řádně promícháme
a necháme 10 minut stát.
Potom přidáme: celkem 4 lžíce hrubé mouky a krupice.
Možno do těsta přidat petržel a anglickou slaninu.
Děláme kulaté knedlíky a vaříme. Hodí se i k omáčkám.
Nebo
Houskový knedlík
(dávka na 2 - 3 knedlíky)
1 kostku droždí 42 g
800 g hrubé mouky
400 - 450 ml vlažného mléka
2 kávové lžičky soli
1 žloutek
3 rohlíky nakrájené na kostičky (1 den staré)
Všechny ingredience (kromě rohlíků) vymícháme v tužší těsto a poté do něj přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Takto připravené těsto ještě chvíli vymícháme, přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 2 - 3 díly, ze kterých vyválíme polodlouhé šišky. Poté necháme opět 30 minut kynout.
Vykynuté knedlíky vaříme v páře asi 20 minut. Uvařené knedlíky krájíme nití na tenké plátky.
DOBROU CHUT a hezke VELIKONOCE!